Orthodontie

Orthodontie

Wat is orthodontie?


Het mooier maken van een lach is iets waar veel mensen direct aan denken als zij aan een beugelbehandeling denken. Maar dat is niet het enige waar een orthodontist zich mee bezighoudt. Minstens net zo belangrijk is het goed op elkaar laten passen van de boven- en onderkaak om zo slijtage aan tanden en kiezen of pijn bij dichtbijten te voorkomen.

De orthodontist houdt zich naast het mooier maken van je lach, ook bezig met bijsturen van de groei van het tand-kaakstelsel. Het doel van een beugelbehandeling is naast het bereiken van een mooie lach ook het verkrijgen van een goed functionerend gebit.


Orthodontist

Hoe word je orthodontist?

Iedere orthodontist is ook tandarts, maar slechts een beperkt aantal tandartsen zijn orthodontist. In Nederland zijn dit er ongeveer 330. Het is een echt specialisme. Een orthodontist is iemand die na het behalen van het tandartsdiploma aan de universiteit, nog eens vier jaar langer heeft gestudeerd en zich volledig heeft gespecialiseerd in beugelbehandelingen. Een totale opleidingstijd van minimaal 9 jaar. Een echte specialist dus. Voor een beugelbehandeling ga je dus naar de orthodontist!


Bezoek de orthodontist

Wanneer moet je naar de orthodontist?

Als je de “look en feel” van je lach wilt verbeteren of je tanden niet goed op elkaar passen, dan is eigenlijk elke leeftijd goed om naar een orthodontist te gaan, jong en oud. Tanden en kiezen kunnen op elke leeftijd verplaatst worden. Orthodontie is er voor jongeren maar zeker ook voor volwassenen. Zeker 25% van de patiënten die zich bij de orthodontist aanmelden zijn volwassenen.

Hoewel op elke leeftijd met een beugelbehandeling begonnen kan worden, betekent dit niet dat het altijd verstandig is om een beugelbehandeling te starten. De orthodontist kan na een kort eerste onderzoek vaak al aangeven of een behandeling mogelijk en zinvol is. De belangrijkste factoren die hierbij een rol spelen zijn de wensen van de patiënt, de orthodontische afwijking, de kwaliteit van de tanden, de conditie van het tandvlees en het omgevende bot waarin de tanden vastzitten.

In veel gevallen zal de tandarts tijdig zorgen voor een verwijzing naar de orthodontist, maar een verwijzing is niet noodzakelijk. U kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken bij de orthodontist, voor u zelf of voor uw kind. De meest voorkomende redenen om een afspraak te maken bij de orthodontist zijn:

  • Je hebt scheve tanden en je wilt graag weten of hier iets aan te doen is.
  • Je hebt een grote overbeet of je bijt met je ondertanden tegen het tandvlees achter je boventanden en dat doet pijn.
  • Je bijt met je boventanden helemaal over de ondertanden en daardoor schaaft het tandvlees van je ondertanden af.
  • Je hebt een tand onder het tandvlees die klem zit en niet kan doorbreken.

Andere situaties waarbij het ook verstandig kan zijn om een afspraak te maken bij de orthodontist zijn bijvoorbeeld:

  • Enkele tanden of kiezen ontbreken en je wilt weten of de ruimte tussen de tanden met een beugel gesloten kan worden.
  • De tandarts wil een brug maken of implantaten plaatsen om een ontbrekende tand te vervangen, maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek.
  • Je tanden schuren met dichtbijten ongunstig over elkaar met langzame slijtage van deze tanden tot gevolg.
  • Je klemt of knarst met je tanden met extra slijtage en pijn aan tanden en kaken tot gevolg.
  • Je hebt last van snurken of slaapapneu (OSAS).

Privacyreglement

Orthodontiepraktijk Wijchen verwerkt medische gegevens van patiënten. Vanwege de gevoeligheid van deze gegevens hebben wij privacy hoog in het vaandel staan. In ons privacyreglement kunt u lezen welke persoonsgegevens wij verwerken en waarvoor. Tevens staat in het privacyreglement opgenomen welke rechten u heeft als betrokkene. Mocht u vragen hebben of uw rechten willen uitoefenen, dan kunt u contact opnemen met de praktijk.


Contact Gegevens
Orthodontiepraktijk Wijchen

't Slotje 5
6603 JC Wijchen

Telefoon: 024 - 645 09 16

E-mail: info@orthowijchen.nl

Internet: www.orthowijchen.nl