Behandeling


Maatwerk

Geen enkel mens is hetzelfde, waardoor ook geen enkel gebit identiek is. Hoewel er bij verschillende patiënten dezelfde beugelsoort gebruikt kan worden, is geen enkele behandeling exact hetzelfde. Een beugelbehandeling is altijd maatwerk. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.


Het Eerste Bezoek

U kunt uzelf of uw kind inschrijven bij de praktijk per telefoon of via de website. Een verwijzing van uw tandarts heeft u niet nodig. Nadat u bent ingeschreven wordt een afspraak gepland voor het eerste bezoek aan de praktijk. Tijdens deze afspraak zal de orthodontist de gebitssituatie beoordelen en wordt met u besproken of een orthodontische behandeling zinvol is en zo ja, wanneer deze gestart zou kunnen worden. Bij volwassenen kan dat vaak op korte termijn. Bij kinderen kan het soms beter zijn, bijvoorbeeld als er nog veel tanden gewisseld moeten worden, om een beugelbehandeling enige tijd uit te stellen.

Indien wordt besloten om aan een beugelbehandeling te beginnen, zal eerst een uitgebreid onderzoek gedaan worden. Hierbij worden digitale foto’s van gezicht en tanden gemaakt, vaak worden ook een of twee röntgenfoto’s gemaakt en er worden afdrukken van het gebit gemaakt, welke in het orthodontisch laboratorium worden omgezet in gipsmodellen.
 


Behandelverloop

Tijdens een beugelbehandeling zul je geregeld in de praktijk op controle moeten komen. Gemiddeld zo eens in de 4 à 6 weken, afhankelijk van het type beugel. Tijdens een controle wordt allereerst gekeken of je je tanden goed poetst. Is dit niet het geval, dan krijg je hiervoor extra tips en instructie. Ook wordt de beugel gecontroleerd en wordt er gekeken of er voldoende vooruitgang zit in je behandeling. Indien nodig wordt de beugel aangepast, om zo de stand van de kaken en tanden verder te corrigeren. Het is belangrijk dat je de beugel altijd volgens de voorschriften draagt, des te eerder is de behandeling klaar.


Hoelang duurt een beugelbehandeling?

Hoelang een beugelbehandeling duurt, is van vele factoren afhankelijk. Ruwweg gezegd zal een orthodontische behandeling tussen enkele maanden tot maximaal 3 jaar duren. De  voornaamste factor die de benodigde tijdsduur voor een behandeling bepaalt, is de aard van de te corrigeren afwijking.  Andere factoren die van invloed zijn op de duur van de behandeling, zijn de conditie van het gebit, de leeftijd van de patiënt en niet te vergeten de medewerking. Hoe beter je de beugel draagt, hoe sneller het zal gaan.
Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling ongeveer 2 jaar.


Doet een beugel pijn?

Een veel gestelde vraag is of een beugel pijn doet. Het plaatsen van een beugel is niet pijnlijk, maar als je de beugel net hebt, kan dit in het begin wel wat ongemak geven. Je kunt wat druk op tanden en kiezen voelen, maar ook je wangen en tandvlees kunnen enkele dagen gevoelig zijn omdat de beugel wat scherp kan aanvoelen. Binnen een paar dagen is je mond aan de beugel gewend en heb je er geen last meer van. Als je voor controle bent geweest en de beugel is aangepast, kan het zijn dat je een paar dagen wat druk voelt op je tanden. Dit gaat vanzelf weer over en doet over het algemeen geen pijn.


Veel verschillende soorten beugels

Elke beugel heeft zijn specifieke werking

Er zijn vele verschillende soorten beugels met allemaal een eigen werking. Welke beugel voor u of voor uw kind het beste is, zal bij het bespreken van het behandelplan worden toegelicht. Vaak zijn er meerdere beugelsoorten nodig om een optimaal resultaat te verkrijgen.

Ruwweg kunnen beugels in twee categorieën verdeeld worden. Allereerst beugels die de kaakgroei kunnen beïnvloeden en zo de kaakstand corrigeren. Deze beugels zijn meestal uitneembaar. Daarnaast zijn er beugels die de tandstand verbeteren. Deze beugels zitten meestal vast op de tanden.

Veelal wordt een beugelbehandeling begonnen met het verbeteren van de verhouding tussen boven- en onderkaak en wordt er voldoende ruimte gemaakt in beide kaken zodat alle tanden in de kaak passen. Dit gebeurt vaak met een uitneembare beugel. Is de kaakstand al goed en is het alleen nodig de tanden beter neer te zetten, dan kan de behandeling direct met een vaste beugel beginnen en heb je vaak geen uitneembare beugel nodig. Bij volwassenen groeit de kaak nauwelijks meer. Als er bij volwassenen sprake is van een forse afwijking in kaakstand en deze dient gecorrigeerd te worden, kan een kaakoperatie noodzakelijk zijn.


Uitneembare Beugels

Om de kaakstand te corrigeren

Veel gebruikte uitneembare beugels om de kaakstand te corrigeren zijn bijvoorbeeld de Buitenbeugel en de Activator (Blokbeugel). Er zijn verschillende buitenbeugels denkbaar. Ook bestaan er vele soorten activatoren, enkele voorbeelden zie je hier afgebeeld. Bij volwassenen groeit de kaak nauwelijks meer, groeimodificatie is bij volwassenen daarom zinloos. Vandaar dat deze beugels met name voor jongeren geschikt zijn.


Vaste Beugels

Om de tandstand te verbeteren

Als de kaakstand gecorrigeerd is of de kaakstand is uit zichzelf al goed, kan de tandstand geoptimaliseerd worden met een vaste beugel (Slotjesbeugel). Een Slotjesbeugel werkt op elke leeftijd, zowel voor jongeren als voor volwassenen en is er in vele verschillende soorten en maten. Meestal worden deze slotjes aan de voorkant van de tanden geplaatst, maar er bestaan ook "onzichtbare" beugels waarbij de slotjes aan de tongzijde van de tanden worden bevestigd. Hier zie je een vergroting van de slotjes die wij meestal gebruiken. Deze worden aan de voorkant van de tanden geplaatst worden. Deze hebben geen elastiekje meer om elk slotje, maar een metalen klepje om de draad op zijn plaats te houden.


Retentiebeugels

Aan het eind van de beugelbehandeling als de tandverplaatsing klaar is, moeten de tanden vastgroeien en op hun nieuwe plaats blijven staan. Om de tanden te stabiliseren wordt een retentiedraad of retentiebeugel gebruikt. Een retentiedraad, ook wel spalk genoemd, is een metalen draadje dat op de tongzijde van de tanden wordt vastgelijmd. In het begin voelt dat even vreemd aan, maar al snel valt het je niet meer op en ben je er aan gewend. De spalk moet na de actieve behandeling zeker enkele jaren blijven zitten. Wil je langer de zekerheid dat je tanden recht blijven staan, dan adviseren wij om de spalk zo lang mogelijk te laten zitten.

In sommige gevallen wordt gekozen voor een retentiebeugel in plaats van, of in combinatie met, een retentiedraad. Een retentiebeugel is altijd uitneembaar en bestaat uit een kunststof deel met een metalen boog over de tanden of uit een dun doorzichtig plastic hoesje dat strak over de tanden zit. Een uitneembare retentiebeugel kan geleidelijk aan minder worden gedragen. In de meeste gevallen zal het dragen van de retentiebeugel uiteindelijk volledig worden afgebouwd.


Een beugel is niet onbreekbaar

Om te voorkomen dat een beugel stuk gaat, kun je zelf een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Doe een uitneembare beugel altijd uit als je gaat eten. Heb je een vaste beugel in je mond, voorkom dan bijten op harde en kleverige dingen. De beugel kan hierdoor verbuigen, losraken of zelfs afbreken. Enkele voorbeelden van dingen die je beter niet kunt eten met een vaste beugel zijn toffee, zuurtjes, pepermunt, drop en kauwgom. Maar ook met harde appels, pizzakorst, rauwe wortels, maïskolven en spareribs afkluiven moet je voorzichtig zijn.

Drinken van frisdrank met prik is voor de beugel zelf geen enkel probleem, maar voor je tanden (ook als je geen beugel hebt!) niet al te best. De zuren in frisdrank maar ook in vruchtensap, zijn niet goed voor het tandglazuur. Dit, in combinatie met het hoge suikergehalte, verhoogt de kans op schade aan je tanden en kiezen. Hoe langer en vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Frisdrank, maar ook vruchtensap, kan daarom het beste snel achter elkaar worden opgedronken om het aantal en de duur van zuuraanvallen op het gebit beperkt te houden. 



Gebruik bij voorkeur een rietje.


Poets je tanden goed!

3 keer per dag en 3 minuten per keer!

Tijdens een beugelbehandeling is goed tandenpoetsen heel belangrijk. Slecht poetsen in combinatie met een beugel, kan schadelijk zijn voor het gebit. Herhaaldelijk slecht poetsen kan dan ook een reden zijn om de beugelbehandeling voortijdig te stoppen om zo gaatjes en verdere schade aan het gebit te voorkomen.

Zeker met een vaste beugel in je mond zul je vaker en langer je tanden moeten poetsen dan daarvoor. Zorg er zelf altijd voor dat je elke dag minstens 3 keer per dag en 3 minuten per keer je tanden poetst. In ieder geval s’ ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor je gaat slapen. Het derde poetsmoment kun je het beste plannen aan het eind van de lunchpauze op school of direct als je uit school thuis komt.

Als je de mogelijkheid hebt, poets dan met een elektrische tandenborstel en poets ook je tandvlees! Je poetst je tanden dan automatisch mee. Neem de tijd om tanden te poetsen en controleer je werk in de spiegel. Kijk of het tandvlees en alle tanden schoon zijn nadat je gepoetst hebt. Als alle blokjes weer glimmen zijn ze goed gepoetst. Zie je nog plekken die niet helemaal schoon zijn? Loop deze nog een keer na met de tandenborstel. Vervang tijdig je tandenborstel. Gemiddeld heb je vier keer per jaar een nieuwe tandenborstel nodig.

Ondanks wat de reclames je willen doen geloven, maakt het niet zoveel uit welke tandpasta je gebruikt. Kies er een die je lekker vindt.


Behandeling

Contact Gegevens
Orthodontiepraktijk Wijchen

't Slotje 5
6603 JC Wijchen

Telefoon: 024 - 645 09 16

E-mail: info@orthowijchen.nl

Internet: www.orthowijchen.nl